søndag 13. februar 2011

Ting tar tid..

Vel som mange vet står jeg i kø for "slankeoprasjon". Dette har jeg gjort i snart halvannet år og kommer nok ti å gjøre det en stund til.  Hadde jeg hatt råd hadde jeg tatt dette privat hos Alleris eller tilsvarende institusjon. men 140 000 har jeg bare ikke råd til..

Det jeg ikke helt skjønner er at denne behandlingen ikke er høyere prioritert i det offentlige. Pr idag så er 2-3 års ventetid ikke unormalt og endel venter lengre en dette også. Det er ikke noe å si på kapasiteten,  men det mangler penger. Aker sykehus fikk budsjett til ca 250 oprasjoner i år (2011), men ventelistene er kjempelange. med over 700 personer i kø sier det jo sitt. 

Denne behandlingen redder liv, det er det ingen tvil om og den hjelper folk som har slitt med overvekt å komme tilbake til ett normalt og produktivt liv. Mange går fra ett liv på trygd og ut i arbeidslivet igjen. Mange blir kvitt helseproblemer som søvnapne,høyt blodtrykk, diabetes 2 og ymse belastnings sykdommer.

Så igjen,  hva er da iveien for å prioritere denne behandlingen ?  ja det koster penger å få folk friske, men er det ikke bedre at man invisterer en slant så en kan komme tilbake å bidra i samfundet . ? Man bidrar mer som skattebetaler en trygdemotaker vil jeg nå regne med.  For ikke å snakke om livskvaliteten til den det gjelder.

Nå er jeg heldigvis i vanlig jobb og slipper å tenke på trygd. Men jeg vet at jeg kan bli uføretrygdet med en enkel telefon til fastlegen.  Men vil jeg det.. absolutt ikke.. jeg hadde gått totalt på veggen.  Jeg er det man kan kalle kraftig overvektig ,men jeg velger å ha en vanlig jobb framfor å bli trygdet..  Kanskje jeg gjør noe feil her med å få hjelp til oprasjon.  Jeg skal inn til samtale med kirurgen iløpet av april/mai måned og jeg HÅPER at jeg får gjennomført oprasjonen iløpet av 2011 engang.  

jeg har iallefall satt meg som mål å være så normalvektig det går an for meg å være til 40 års dagen min. det er ca 5 år til.  Med hjelp av en slik oprasjon og egen innsats er det faktisk sansynlig at dette målet er oppnåbart. 

Men hadde jeg hatt ett spørsmål å stille vår "kjære" statsminister hadde det nettopp vært hvorfor ikke behandling av syklig overvektige blir høyere prioritert.

6 kommentarer:

 1. men har du ikke fått løfte om 2011??
  vel det er er kreftpasienter, og hjerte/lunge pasienter..... hvor viktig er feitingene da liksom....

  SvarSlett
 2. Jo de sier så ,men jeg tror ikke noe før jeg ser det

  SvarSlett
 3. Syns du er tøff jeg Sten Arne :) Dette blir så bra for deg!! gleder meg for deg! Katie

  SvarSlett
 4. Ja, ventetidene er lange, og hadde Staten vært litt smartere burde de satt inn personlige trenere og veiledere for de som stod på ventelise.

  For før en operasjon må man uansett ned et visst antall i kilo, og hvorfor ikke da benytte ventetiden på en livsstilsendring?

  Etter operasjonen anbefales det jo at man legger om kostholdet. I tillegg er det mange som får ulike komplikasjoner etter operasjonen og blir intolerante for diverse matvarer. For ikke å glemme de som i løpet av en ti-års periode gjerne er tilbake til der de var før de ble operert. Fordi de ikke fikk veiledning nok til å legge om livsstilen.

  Så en pt som kan hjelpe til med livsstilsendring før operasjonen og bidra til vektnedgang kan også kanskje føre til at man er kommet så godt i gang når det er ens egen tur i køen at man velger ikke ta operasjonen. Og da sparer staten penger på det, så kan ventetiden for de i køen bli kortere. Og folk slipper gå gjennom den risikoen det er å legges i narkose og komplikasjonene som følger av en slik operasjon.

  SvarSlett
 5. krysser fingrende for at du får op fort som f...
  og at du når målet ditt lenge før tiden :O) det fortjener du!!

  Klems søs

  SvarSlett
 6. Krysser fingrene for at du får operasjon i 2011 :-)

  SvarSlett